Comanda telefonic la: 0756 464 738 (075Minipet)(Luni–Vineri/10:00–17:00)
LIVRARE GRATUITA LA COMENZI DE PESTE 199 LEI
Suntem prezenti pe:

V-ati intrebat vreodata daca animalele au constiinta de sine?

V-ati intrebat vreodata daca animalele au constiinta de sine?
            Oare animalele stiu cine sunt? Expertii au cercetat acest subiect decenii intregi iar raspunsul la aceasta intrebare variaza in functie de persoana pe care o intrebi sau in functie de modul in care se percepe constiinta de sine. Constiinta este considerata ca fiind o caracteristica umana insa, conform unor cercetari din ultimii ani, numeroase animale sunt capabile sa se recunoasca atunci cand le este pusa o oglinda in fata.
  • Au animalele inteligenta si constiinta de sine?
            Pana nu de mult, animalele erau considerate ca fiind inferioare omului si ca neavand constiinta de sine. Aceasta conceptie a fost valabila timp de sute de ani dar un studiu care a vizat psihologia animala a demonstrat in premiera mondiala ca animalele au constiinta si vointa proprie.
            Mai mult de atat, prin intermediul studiilor realizate, s-a demonstrat faptul ca fiecare animal este unic in felul sau, ca si personalitate. Teoria conform careia un anumit animal va reactiona in acelasi mod de fiecare data cand va primi acelasi stimul este incompleta. Chiar si cele mai primitive animale nu se comporta precum niste roboti asa cum au crezut ani la rand numerosi cercetatori. Libera vointa a animalelor de companie nu este un concept limitat asa cum se credea pana in prezent.
            Multi stapani de caini prefera sa creada despre animalul de companie ca intelege tot atunci cand i se spune ceva. Se pare ca impresia lor nu este chiar atat de indepartata de adevar. Este si cazul unui catel Collie de 6 ani care a invatat o mie de cuvinte in timpul unei cercetari stiintifice realizate in SUA. Astfel, descoperirea demonstreaza ca dialogul constant cu animalele de companie nu este in zadar. Conform acestei cercetari realizate in SUA s-a putut afla ca un caine are inteligenta unui copil de 3 ani.
  • Alte animale care au dovedit in urma studiilor ca sunt mai inteligenti decat am putea crede
            Insa, cainii nu sunt singurele animale care sunt considerate printre cele mai inteligente. Un alt animal considerat inteligent si este plasat in top este cimpanzeul. Aceste animale impartasesc o buna parte din AND-ul uman si se pot adapta la medii diferite. Cimpanzeii pot invata cu usurinta si limbajul semnelor, pot merge in doua picioare si sunt vegetariene.
            Conform unor studii, cimpanzeii pot construi unelte si sa le foloseasca. Utilizeaza pietrele pentru a deschide fructele cu coaja lemnoasa.
            Delfinii sunt iarasi considerati a fi animale extrem de inteligente. La inceputul vietii, fiecare delfin isi creeaza un fluier vocal unic care ii ofera individualitate. Deoarece fiecare sunet este unic, fiecare delfin poate sa se cheme reciproc, exact in acelasi mod in care o fac oamenii atunci cand se striga pe nume. Delfinii sunt capabili sa se ataseze, sa ii ingrijeasca pe raniti sau bolnavi ridicandu-i deasupra apei astfel incat sa poata respira. De asemenea, sunt recunoscuti pentru ajutorul pe care il ofera pescarilor prin sunete specifice si ii ghideaza spre locurile in care sunt pesti.
            Elefantii sunt si ei pe aceasta lista si, nu am fi putut crea acest top fara sa ii includem. Creierul elefantilor este mai mare decat al oricarui alt animal terestru iar cortexul are la fel de multi neuroni precum creierul uman. Capacitatea de a invata a elefantilor este una foarte impresionanta si au constiinta de sine putand sa se identifice in oglinda. In salbaticie sunt foarte sociabile, demonstrand empatie si compasiune. Sunt singurele mamifere care locuiesc pe pamant si comunica folosind semnalele seismice.
            Mai putem sa includem pe aceasta lista a animalelor inteligente si papagalul gri african deoarece in urma unor studii realizate s-a constatat ca pasarile poseda abilitati abstracte si rationament diferential. Par sa inteleaga un anumit nivel de cauzalitate si o folosesc pentru a rationa in legatura cu lumea din jur. De asemenea, inteligenta este demonstrata si prin abilitatile lor de numarare si vocalizare.
            Sobolanii, porumbeii, porcii, caracatita, sunt alte animale care au demonstrat ca intr-un fel sau altul poseda inteligenta si concep ceea ce se intampla in jurul lor. Asadar, nu trebuie sa subestimam lumea inconjuratoare ci trebuie sa le oferim dragostea noastra neconditionata asa cum o ofera ei. Cu siguranta, pentru majoritatea animalelor de pe lista noastra nu vei gasi hrana adecvata dar daca ai un catelus sau o pisica atunci cu siguranta merita sa arunci un ochi.

Ce cauti?

Cosul tau